Hur många är med i maten?

The more the merrier!?!

Javisst – när det är frågan om att make, syster, fästman, vänner och barn hjälps åt att handla, hacka, steka, duka och sedan äter tillsammans!

Julmiddag 14 dec 2012

Men det slog mig häromdagen att det har en viss betydelse för hälsan hur många som varit med INNAN maten hamnade hemma hos mig…

Tanken kom i samband med en suverän och kul bild av hur antalet ingredienser i en butiksvara påverkar dess lämplighet som människoföda. Det var Fröken Loo som hade den på sin blogg i inlägget En kock eller kemist?

Bilden kommer från matvett.se som också är en kanonbra sida, som är skriven av dietister och bl a innehåller recept och granskningar.

Källa: matvett.se

Källa: matvett.se

Min slutsats är att människomat är produkter med färre än 5 ingredienser 🙂

Men nu var det inte huvudsakligen antalet ingredienser som det skulle handla om idag.

Åter till antalet inblandade personer i produkter, som åtminstone till namnet liknar varandra. Tänk:

 • Hel, närproducerad kyckling från en namngiven gård.
 • Frysta, vattensjuka, ”mörade”, importerade kycklingfiléer…
 • Kyckling Nuggets bestående av 40 % kycklingkött+ salt, socker och fett (Missisippi igen, pinfärsk artikel från Reuters Health) eller liiite bättre Kronfågels variant med 44 % kycklingkött.

Hur många personer och maskiner kan ha varit inblandade i en nugget?? – och då menar jag inte bokstavligen 😉

Min nyss återfunna kompis är alltså hel kyckling! Just den här är uppfödd hos Calle Indebetou i Hjo. KRAV-märkt kyckling kan man be affären att ta hem från Bosarps Gård.

Med några av de övriga ingredienserna till middagen.

Med några av de övriga ingredienserna till middagen.

Min hela kyckling transporteras inom landet, kanske via en lagercentral till en butik där den packas in i kyldisken och hämtas av mig.

Helt klart färre inblandade än i nuggeten som dessförinnan ska malas, blandas med ytterligare ingredienser, formas, paneras, friteras, förpackas i plast och få en påse dipsås med sig i kartongen.

Kan inte förstå att jag tappade bort den hela kycklingen 😦

 • Jo det kan jag visst förstå- jag inbillade mig under så många år att det var snabbare och enklare att tina färdiga frysta filéer. Jag hade t o m en period då jag nästan bara köpte Mannerströms tunnskivade kyckling och gjorde parmesanfyllda baconlindade rullader eller vetemjölspanerade filéer i Marsalavinsås.
 • Nuggets från McDonalds var tidigare ett ofta förekommande inslag i menyn, särskilt under tävlingar och resor. Mig närstående yngre personer gjorde också gärna ett stopp på Burger King på väg hem från skolan för ett mellanmål av små friterade bitar…

Jag har dock kommit en bra bit på väg i min livsstilsförändring. Om någon hade sagt åt mig att äta hel kyckling, eller överhuvudtaget tänka i ekologiska banor, när jag var mitt i min viktminskning hade jag blivit rent ut sagt för****ad. Mina frysta kycklingfiléer fyllde definitivt sin funktion för en nystart efter att jag gått ner mina kilon med konstgjord mat i form av måltidsersättningar i 12 veckor. Det har tagit mig personligen två år att ens börja bry mig, så jag har full förståelse för att det inte är en enkel omställning.

Men plättlätt är det att laga den: 1 ½ timme och kycklingen sköter sig själv! Den här kycklingen fick olja, vitlök och diverse kryddor på sig innan den åkte in i ugnen och serverades med potatis och morötter som var därinne en del av stektiden. Till detta även ett slags Waldorfsallad (Recept).

20131010-125801.jpg

2 kommentarer

Under Hälsa, Itrim, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

2 svar till “Hur många är med i maten?

 1. Cia

  Tack för länken till Bosaps gård. Vi köper alltid eko-ägg men har inte hittat några eco-kycklingar förut.
  Hel kyckling blir mycket saftigare än fileer. Vi brukar grilla den hel sommartid. Eftersom vi bara är två får vi kött över som vi brukar göra kycklingsallad på till dag 2. Det blir både billigt och gott och grillningen gör att det smakar så mycket att någon fet sås inte behövs.
  Cia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s