Jamie – en hjälte!

Har tillbringat 8 timmar på veterinärkliniken med dotter och häst.
Dagens ätande och motionerande har minst sagt varit under all kritik.
Mycket retsamt var att mitt framför ögonen på oss i väntområdet” stod två kylar proppfulla med ”Mat på jobbet”. De var dock låsta och skulle börja fungera imorgon. Inte ens personalen kom åt något.
Bra idé hur som helst, även om den inte hjälpte oss just idag 😉
Såg ut att finnas OK lunch- och mellisalternativ (blandat med en del slask) som komplement till den fruktyoghurt jag vet att åtminstone vissa som jobbar på kliniken lever på.
Vi djurägare har ju dessutom svårt att få i oss något vettigt under ett besök eftersom en undersökning av t ex en halt häst kan ta en hel dag, med massor av olika moment med svårbedömt kortare eller längre pauser samtidigt som man hela tiden behöver vara ”på tå” för veterinärinsatserna.

Under eftermiddagen gick Per Morbergs ”Vad blir det för mat” på TV, men det mer intressanta var i pausen mellan två Morberg-avsnitt, nämligen en intervju med Jamie Oliver. Jesper möter Jamie.
Den fd ”Nakne Kocken” gör ju numera inte bara ljuvliga julmatsprogram utan, som nog många känner till, alldeles lysande insatser för bättre mat t ex i olika projekt i skolorna i England, granskning av diverse McDonaldsrätter etc etc.

Nu är det ju närmare 300 år sedan, men skräckupplevelsen ”engelsk mat” som jag fick på språkresa till Bournemouth 1978 satte sina spår 😉 Efter några tappra försök att få i oss värdfamiljens vita bönor, toast, spam (!) och överkokt potatis blev det Pizzaland för hela slanten.

När jag letade efter en länk till intervjun hittade jag tyvärr ingen, men istället fanns på TV4Play ett spännande lite äldre program:
Jamie Olivers hälsosammaste rätter

”Brittiskt matlagningsprogram från 2008. Genom att använda samma metod som användes när man ville få britterna att äta hälsosammare mat efter andra världskriget, trots ransoneringar, försöker Jamie ändra britternas matvanor. Hans mål är att varje hushåll i Storbritannien ska laga färsk och nyttig mat varje dag.”

Jag gillar skarpt när man, som Jamie, använder sitt kändisskap och inflytande till viktiga insatser i folkhälsans tecken.
I dagens intervju berättade han bl a om att han visat tomater för skolbarn, som inte kunde svara på vad det var…

”Sådana som man gör ketchup av” var ledtråden.
Inte heller potatis var självklart igenkänd av 8-åringarna som han träffade.

Undrar hur det är i våra skolor…

4 kommentarer

Under Uncategorized

4 svar till “Jamie – en hjälte!

  1. eva eriksson

    hur gick de mä hästen da

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s