Ett nytt sätt att handla mat och planera måltider

Äntligen har ett nytt sätt att handla infunnit sig.

Det är mycket tack vare Fröken Loos Hälsoinspiration – en blogg som jag verkligen gillar! Jag är inte i närheten av lika duktig som Katrin på att planera, handla och laga ekologiskt och hälsosamt, men jag tar mig en liten bit i taget åt det hållet 🙂

Den här helgen var det t ex extrapris på ekologiska äpplen, så då blev det 2 kg och inspiration till både söndagens middag och lördagens äppelkaka.

Goda ekologiska äpplen

Goda ekologiska äpplen

Jag gjorde en hyfsat hälsosam äppelkaka med fullkornsmjöl och fiberhavregryn och en vaniljsås på minimjölk. Recepten finns på Recept-sidan.
20131109-210533.jpg
Söndagsmiddagen blir en svensk fläskfile som helsteks tillsammans med massor av äppelklyftor och rödvin och sedan får kapris och timjan som sällskap. Broccoli och ugnspotatis blir det till.

Även de ekologiska gulbetorna inspirerade till två olika rätter; den sallad med chévre som jag skrev om igår och så fick resten följa med morötter, potatis och vitlök i ugnen till lördagsmiddagen, revensspjäll av svensk gårdsgris.
20131109-210704.jpg

Ekologiska gulbetor

Ekologiska gulbetor

Extrapris på ekologiska varor är något helt nytt och glädjande för mina ögon.

Jag vågar nu, efter två år på mitt viktmål, att inte planera jättenoga inför mina inköp, utan att istället se vilka råvaror som är bra pris på samtidigt som de har hög kvalitet. Jag köper inte längre amerikansk eller brasiliansk biff eller billig dansk gris utan håller köttinköpen inom landet och så ekologiskt som möjligt.

Min livsstilsförändring som trots allt innebar 12 veckor på konstgjord mat* har alltså inte bara haft en viktnedgång som resultat, utan även att jag med små, små steg blivit mer medveten om att hitta hälsosam mat.

Det känns rimligt att lägga mer pengar på mat som gör så lite skada som möjligt på både kropp och natur och som producerats under vettiga förhållanden för såväl jorden, människorna som djuren.

Jag är inte fanatisk på något sätt och jag väljer ibland helt ”fel” också, men jag är nöjd med att ändå bemöda mig om att göra bra val så ofta som möjligt.

Det finns ju tack och lov även bra ekologiskt rödvin numera 🙂

Magnus Ericsson är nyhetschef på Helsingborgs Dagblad, vinskribent och bloggare med stor passion för mat och dryck. Han skriver om De bästa röda ekovinerna under 100-lappen

* Läs gärna om mina funderingar kring Måltidsersättningar i Varför ”pulverdiet” kan vara till nytta.
Det är ett ämne som debatteras dagligen och just jag har min hälsosamma nya livsstil att tacka dem för, självklart tillsammans med flera andra faktorer som jag skrev om i Fem feta framgångsfaktorer

3 kommentarer

Under Hälsa, Itrim, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

3 svar till “Ett nytt sätt att handla mat och planera måltider

  1. Oj oj! Jag blir alldeles rörd!

  2. Ping: Vågar Du? | Fröken Loo´s Hälsoinspiration

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s