Lucka 3 (28) i Jennys Julkalender: Vem skapar traditionerna?

HUR kan man hålla vikten över jul? Hoppas att ni hittar något tips i  Jennys Julkalender!

Snälla handlarna har skickat ut julkalendrar och massor av fina reklamblad inför första advent:

Adventskalender.Första Adventserbjudanden

Dagens Adventstips är att kolla igenom reklambladen och verkligen studera kritiskt vad det är som marknadsförs och jämföra varor och föreslagen livsstil med Din Egen Plan.

När man väl kommer till butiken skriker extrapriserna så högt att det kan vara svårt att höra vad man själv vill.

Hur många Aladdinaskar ska det vara?

Hur många Aladdinaskar ska det vara?

Perfekt att lägga Aladdinasken till extrapris i luckan veckan före Julafton – då behöver man garanterat köpa en till, eller hur? För den ska ju finnas på ”gottebordet”…

Bästa att börja "uppesittandet" i god tid

Bäst att börja ”uppesittandet” i god tid…?

Som om inte Advent innehåller tillräckligt med kaloristinna utmaningar och som om inte mörkret gör det svårare att komma ut och motionera? Dags att instifta några extra filmkvällar i soffan för att fullända julmyset…?

Jag räknade igenom erbjudandena i bladen och hittade från fyra butiker totalt tre ekologiska varor (kaffe, citroner, surkål). Usch vad gnällig jag blev nu, sorry 😉 Advent och jul ska ju vara kul!

Julkrubba från Betlehem

Ni som orkar läsa något mer o-tipsigt kan fortsätta – annars hörs vi i morgon 🙂

Det här får mig att tänka på ett avsnitt av mitt favoritprogram ”Brain Games” som handlade om hur mer eller mindre dolda budskap nästlar sig in i vår hjärnor, så att vi tror att vi själva har tänkt tankarna.

Det hör till saken att varken jag eller maken var 100% uppmärksamma på det här specifika avsnittet av programmet, utan hade iPad resp mobil igång med diverse aktiviteter.

Det handlade alltså om hur vi manipuleras genom att man drar nytta av genvägarna. De genvägar som hjärnan lärt sig att använda för att vi överhuvudtaget ska överleva. Genvägar som gör att vi inte måste lära oss allt på nytt varje dag.

I slutet av programmet visades en affisch föreställande en man med ”gangsterutseende” som höll fram ett glas. Publiken fick frågan vad han väntade på att få upphällt i glaset?

Whiskey, vore väl det självklara svaret, baserat på hans uppenbarelse. Åtminstone var det vad jag och maken tyckte.

MEN! Man svarade MJÖLK!

Mysko va?

Det var nämligen insmuget superkorta sekvenser av mjölk i olika former under hela programmet. Vi fick se hur små snuttar flimrade förbi med ett mjölkpaket här och ett glas mjölk där.  Det hälldes upp mjölk i någon filmruta och dracks lite i en annan.

 (Och varför gissade  inte vi på ”mjölk” då? Jo, vi hade ju inte varit helt uppmärksamma och tittat på precis hela programmet och hade därmed undgått manipulationen.)

Precis så tänker jag mig att hela Advents- och Julreklamen fungerar. Utan att vi märker det blir vi sugna på den ena nya julprodukten efter den andra (ädelmjukost på tub med granatäpplesmak?). Nya traditioner instiftas åt oss utan att vi bestämmer det själva.

Tricket är att känna till mekanismerna och le försmädligt åt dem 🙂

2 kommentarer

Under Hälsa, Itrim, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

2 svar till “Lucka 3 (28) i Jennys Julkalender: Vem skapar traditionerna?

  1. Linda

    Men visst är det märkligt hur stor del av ”veckans extrapriser” i reklambladen som består av chips, kakor, läsk, godis etc, etc?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s