Överöst av jobbchoklad? Jennys Julkalender lucka 5 (28)

Jag hävdar envist att det ÄR möjligt att hålla vikten över jul, eller i alla fall bara gå upp lite…

 • Jobbar du inom vården? Gissar att årets stora laddning av choklad från patienter och anhöriga är i antågande?
 • Eller är det kanske dags för tacksamma leverantörer att skämma bort dig som kund?
 • Kanske var det dina dagis- eller skolbarnsföräldrar som kom med lite extra trevligt Adventsfika?

Inbjudande vackra kartonger! Silkespapper och cellofan! Silver och guld!

presenttips1

Vad skulle dina kollegor säga om du kom med den här lilla lappen som förslag:

presenttips

Skulle det bli ramaskri?

En vän som arbetade på en vårdavdelning berättar om hur det en gång för flera år sedan var en patient som vid juletid erbjöd sig ”Jag skulle vilja köpa en stor fin duk till ert fikabord istället för ännu mer choklad.”

Det gnälldes en del mellan kollegorna om vad det skulle vara bra för och vem som skulle ta på sig att tvätta den, men när all choklad var slut fanns den röda duken kvar. Och nästa jul, och nästa…

Det är inte lätt att sticka ut hakan och föreslå förändringar av inrotade traditioner, men om du är egoistisk och funderar över hur DU ska ställa dig till eventuellt inramlande frestelser.

 • Ta EN bit? Se i så fall till att ta den du gillar allra mest!
 • Dela den i flera små? Njut av varje smula!
 • Eller ta tre!? Eller fem?!? Om du GÅR hela vägen hem kanske det helt OK?

Känns det orättvist att dina kollegor ska äta upp hela asken – känns det liksom som om de vore mer värda och mer uppskattade för att de kan ta större del av ”tacket”?
Jag lovar – jag fantiserar inte! Det här är autentiska funderingar från en deltidare som passade på att äta extra av asken som dök upp under hennes pass – heltidarna skulle ju ändå få fler…

20131129-173113.jpg

8 kommentarer

Under Hälsa, Itrim, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

8 svar till “Överöst av jobbchoklad? Jennys Julkalender lucka 5 (28)

 1. När man jobbar inom vården så är det väldigt olika beroende på vart man jobbar. Inom äldrevården så får man väldigt väldigt väldigt sällan kakor, bullar och choklad av patienter och anhöriga. Jag har jobbat på 2 ålderdomshem vi fick aldrig en chokladask eller tårta.
  Jag har jobbat som personlig assistent åt flera olika brukare både privat och inom offentlig verksamhet och där brukar man få någon sak som ljuslyktor eller tesorter. Jag har aldrig fått choklad av mitt jobb någonsin.
  Men på sjukhuset. Där fick vi tårtor av sådana som hade blivit utskriva som legat länge på avdelningen ibland men det var inte så ofta det heller.
  Så de inom vården som inte jobbar inom hemtjänsten får nästan aldrig godis eller kakor eller choklad. Men det är väldigt fina tankar om det andra istället.

  • Hej Ellinor! Hopoas det är bra med dig!! Tack för din kommentar:)
   Jag har under många år själv varit en bidragare till ”eländet”. Ägnade varje december en hel dag tillsammans med en väninna åt att köra runt i hela Stockholm och lämna chokladkartonger hos hennes leverantörer. På ålderdomshemmet där min mormor bodde var det, som du beskriver, tårtor mest hela tiden

 2. Åsa

  Mina kunder har inte fått choklad på många år. En del år har de fått en fruktkorg, andra år har vi avstått från julklappar och gett bort en slant i stället.
  Det är väl varierande reaktioner på detta, men någon återgång till choklad är inte aktuell

  • Låter toppen 🙂 Känns som att många företag alltmer väljer att stötta välgörande ändamål. På mitt gamla bolag bidrog vi till Stadsmissionen istället för att lämna julklappar till personalen. Det tog något åt innan det var helt accepterat, men då småningom så 🙂

 3. Matilda

  Hej
  Först vill jag hälsa att jag älskar din blogg- tack för att du bjuder på dina tankar och funderingar!

  Angående julgåvor tänker jag att ett tips är att uppmana eventuella givare att exempelvis istället skicka en gåva till Filipinerna via Unicef. Det är också möjligt att ställa upp en bössa för besökare som arbetsplatsen sedan levererar till utvalt biståndsprojekt. Såklart med en liknande uppmaning som dit plakat.

  På min arbetsplats som är en myndighet får vi inte ta emot gåvor av något slag eftersom det kan uppfattas som mutor. Kommunjuristen har tagit fram en slogan som kommuniceras ut till alla tänkbara givare: ”vi gör vad vi ska, utan choklad”.

  I tider av för hög sockerkosumtion har jag många kollegor som uppskattar denna nitiska vädjan av andra anledningar än att det kan uppskattas som mutor.

 4. HejJag har lite samarbete med Carolina Larsson grlsfpelaoe som e4r helt fantastisk. det skulle ke4nnas bra att gf6ra ne5got ff6r er kalender. jag gf6r smycken och vill ge4rna ge bort ett smycke / eller manschettknapp som e4r ve4rt 2500 sek.min smycken gf6rs i samarbete med prisbelf6nta guldsmed Maria Bf6rjesson (hon har bl a gjort en collier till kronprinsessan Viktoria).jag ser fram emot att hf6ra ifre5n ermvhevatitta ge4rna pe5 min hemsida se5 ser ni vad jag har.kontakta mig ge4rnamvheva070 255 8131

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s