Är det ett lyxproblem att skämmas över??

Det här är nog det knepigaste blogginlägg jag försökt få till på den långa tid 2xlblog funnits.En 6 km-promenad med hunden i sensommarvärme, bland rönnbär och smått gulnande löv, rätade ut snurret i huvudet en del.

Frågor om balanserad livsstil, vikt och hälsa känns i dagarna som ett lyxproblem. Att diskutera situationer som uppstår i kölvattnet på våra I-landsvanor känns till och med skuldbelagt. Mer än någonsin väcks många av oss just nu, via sociala medier, av tillståndet i världen. Flykt, båthaveri, drunknande, nödlidande, massakrer, terror, våld, svältande och ett ödesår i klimatfrågan och även i frågan om vår existens i universum.

Men, i samklang med mina, mina vänners, kollegors och min arbetsgivares bidrag till olika hjälporganisationer, lutar jag mig mot Hans Rosling, professor i Internationell hälsa, statistiker och en lysande pedagog, som lyfter fram den positiva utveckling som trots allt sker i världen.  Det finns även utrymme att glädjas och att fortsätta att göra vad vi kan, var och en!

Det JAG kan är trots allt att, som föreläsare, bloggare och författare, dela med mig av mina erfarenheter på området livsstilsförändring.

Jag talar som vanligt om tre avgörande faktorer i en långsiktigt hållbar och balanserad livsstil:

 • Mat
 • Motion
 • Mental Träning

Jag tänkte idag reflektera över dem ur lite annorlunda perspektiv.

Mat

Överkonsumtion av kalorier är det som sätter de flesta av oss i en överviktssituation.

 • En minskning av antalet kalorier minskar även den totala resursförbrukningen!
 • Att på ett hälsosamt sätt lägga om kosten bidrar till att minska CO2-utsläppen:
  • mindre av hel- och halvfabrikat, processade ingredienser och kött, som ofta resta långväga och tillverkats med energikrävande metoder.
  • mer av närproducerade råvaror som frukt, grönt, bär, baljväxter etc

Jag gör inga som helst anspråk på att vara expert på det här området. Det finns mängder sajter och forskningsrapporter som redogör för matens klimatpåverkan, t ex:

http://www.energiradgivningen.se/miljo-klimat/minska-klimatpaverkan

http://www.miljomat.se/html/MiljoHalsa.aspx?S=41

http://pub.epsilon.slu.se/8710/1/roos_e_120413.pdf

Motion

Att jag för nu drygt fyra år sedan överhuvudtaget kom igång och rörde på mig, steg för steg, gjorde mig medveten om hur slentrianmässigt jag använde bilen i alla lägen.

Vardagsmotionen kan ju till en del bestå av att, i möjligaste mån, ersätta delar av eller hela bilresor med t ex promenader. Det är ett stort bidrag, inte bara till den egna hälsan, utan även till miljön och den minskade CO2-förbrukning som är ett absolut måste för att vi ska hejda den globala uppvärmningen.

Mentalt träning

För min egen del har min nya balanserade livsstil givit mig utrymme för reflektion och eftertanke.  Minskad stress och nya prioriteringar har smittat av sig på flera nya områden i livet. Med minskat fokus på mina egna bekymmer och tillkortakommanden i mitt gamla liv med perfektionism, omåttlighet och svart-vitt tänkande som hjärnspöken har jag blivit mer medveten om och engagerad i omvärlden.

Det är min bestämda övertygelse att ett lättare och mer balanserat liv ger luft under vingarna på många olika sätt, inte bara viktmässigt!

Färdigt omslag framsida

2 kommentarer

Under Hälsa, Itrim, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, träning, vikt, Viktminskning

2 svar till “Är det ett lyxproblem att skämmas över??

 1. Emma Bromark

  Jag har faktiskt resonerat liknande, till exempel kan ett extra argument, utöver hälsan, för att ta trappan istället för hissen vara att man sparar el 🙂 dessutom kan träning vara så himla viktig för att få balans när huvudet är trött men kroppen är pigg. Så indirekt blir man en bättre människa på köpet! 🙂

 2. This is crtyasl clear. Thanks for taking the time!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s