Vem är det egentligen som skapar traditionerna?

HUR kan man hålla vikten över jul? Hoppas att ni hittar något tips här i  Jennys Julkalender!

Idag tittar jag lite närmare dels på (över)tydliga budskap och dels på mekaniskmerna bakom dolda budskap. När man väl börjar fundera på vem som vill säga en något är det klart lättare att ta egen ställning och göra egna val.

De snälla handlarna skickade förstås ut julkalendrar och massor av fina reklamblad redan inför första advent:

Adventskalender.Första Adventserbjudanden

Dagens Adventstips är att kolla igenom reklambladen och verkligen studera kritiskt vad det är som marknadsförs och jämföra varor och föreslagen livsstil med Din Egen Plan.

För när man väl kommer till butiken skriker ju extrapriserna så högt att det kan vara svårt att höra vad man själv vill.

Hur många Aladdinaskar ska det vara?

Hur många Aladdinaskar ska det vara?

Vissst är det otroligt smart att lägga Aladdinasken till extrapris i luckan veckan före Julfton – för då behöver man ju garanterat köpa ännu en, eller hur? För den kommer att vara uppäten och den ska ju finnas på ”gottebordet”…

Bästa att börja "uppesittandet" i god tid

Bäst att börja ”uppesittandet” i god tid?

Så lite om mekanismerna bakom mer dolda budskap:

Det här får mig att tänka på ett avsnitt i ett av mina favoritprogram, ”Brain Games”, som handlade om hur mer eller mindre dolda budskap nästlar sig in i vår hjärnor, så att vi tror att vi själva har tänkt tankarna.

(Det hör till saken att varken jag eller maken var 100% uppmärksamma på det här specifika avsnittet av programmet, utan hade iPad respektive mobil igång med diverse andra aktiviteter.)

Det handlade alltså om hur vi manipuleras genom att man drar nytta av genvägarna. De genvägar som hjärnan lärt sig att använda för att vi överhuvudtaget ska överleva. Genvägar som gör att vi inte måste lära oss allt på nytt varje dag.

I slutet av programmet visades en affisch föreställande en man med ”gangsterutseende” som höll fram ett glas. Publiken fick frågan vad han väntade på att få upphällt i glaset?

Whiskey, vore väl det självklara svaret, baserat på hans uppenbarelse. Åtminstone var det vad jag och maken tyckte.

MEN! Man svarade MJÖLK!

Mysko va?

Det var nämligen insmuget superkorta sekvenser av mjölk i olika former under hela programmet. Vi fick nu i efterhand se hur små filmsnuttar flimrade förbi med ett mjölkpaket här och ett glas mjölk där.  Det hälldes upp mjölk i någon filmruta och dracks lite i en annan.

 (Och varför gissade  inte vi på ”mjölk” då? Jo, vi hade ju inte varit helt uppmärksamma och tittat på precis hela programmet och hade därmed undgått manipulationen.)

Precis så tänker jag mig att hela Advents- och Julreklamen fungerar. Utan att vi märker det blir vi sugna på den ena nya julprodukten efter den andra (ädelmjukost på tub med granatäpplesmak?!?). Nya traditioner instiftas åt oss utan att vi bestämmer det själva.

Tricket är att känna till mekanismerna och le försmädligt åt dem 🙂

1 kommentar

Under Balansgång, Hälsa, Itrim, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Recept, träning, vikt, Viktminskning

Ett svar till “Vem är det egentligen som skapar traditionerna?

  1. Merci Corinne de continuer à alimenter ce blog, la blogoshère égyptienne francophone est bien vide en ce moment (et moi-même j’avoue que je n’ai guère le coeur à y paimHciper)!!reureusetent qu’il reste tes posts et tes analyses pertinentes, face aux discours ambiants, ça fait du bien!!!a bientot peut-être!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s