Om Jenny

Jag får ibland frågor som:

 1. Vem är du –  typ bakgrund, din familj och jobb och sånt?
 2. Hur mycket har du gått ner och hur bar du dig åt?
 3. Hur kan du hålla vikten?

Här är svaren – och har du fler funderingar, så bara fråga!

1)  Jag är Jenny Lindström

Född 1962. Uppväxt i Karlstad och  Stockholm. Bor i Danderyd sedan 1996. Familjen består av maken Mats, Louise 19, Gustaf 16 och spanieln Chichi. I familjen ingår även hästarna Don Cameron och Aristokrat Pan.

Jag har levt ett helt liv med av matmissbruk – av ett annat slag än de erkända ätstörningarna anorexi och bulimi – mitt ätande har satt sig på kroppen och stannat där:

 • Ett missbruk som jag kan minnas det allra första utslaget av då jag som 6-åring gjorde chokladbollar och åt upp hela smeten istället för att rulla bollarna.
 • Ett missbruk som kulminerade med att mitt BMI snuddade vid fetmans 30 och att jag sommaren 2011 var tvungen att köpa mina shorts på  Dressmans XL-avdelning – herrstorlek 2XL närmare bestämt.
 • Ett missbruk som inte skulle ta slut förrän jag äntligen, efter 30 års Jojo-bantande, erkände för mig själv att jag faktiskt är matmissbrukare av samma kaliber som en alkoholist.

Med ett år kvar till 50-årsdagen lyckades jag ta tag i mig själv och mitt liv och göra en omvälvande resa till stabil normalvikt.

Jag vill gärna dela med mig av resan till normalvikt och ett naturligt förhållande till ätandet. En resa som gått via det jag kallar ”rehabilitering”, samt ett rejält inre arbete för att hitta den balans i livet som kan göra min livsstilsförändring varaktig.

Det har inte enbart handlat om något så hurtfriskt enkelt som kalorier in – kalorier ut, utan om en total omställning av beteenden som härstammar långt inifrån reptilhjärnan. Jag har varit tvungen att omvärdera sidor av mig själv som jag faktiskt gillade, men som tyvärr ställde till problem för mig i tillfrisknandet från mitt matmissbruk.

Jag kände snabbt att vad jag gärna hade haft under processen var något slags kompis som hade gjort samma resa. Någon som hade gått samma väg som jag nu var inne på.  Någon att stämma av varje jobbig dag med…

Eftersom jag under hela min resa skrev dagbok i form av en privat blogg finns mina tankar och upplevelser på vägen kvar och har nu hamnat i min kommande bok. Som kan vara just en sådan kompis i pappersform.

Här på 2xlblog ägnar jag mig åt något av det jag tycker allra mest om; att formulera tankar och funderingar och att kommunicera.

 • Att lyckas inspirera och stötta är det allra högsta betyg jag kan önska mig!
 • Om du som läser mina inlägg skrattar med och åt mig är det en extra bonus 🙂

Min utbildning till lärare har jag nog haft mest nytta av som utbildare av projektledare och ledningsgrupper i näringslivet, men även under sammanlagt 7 år i grundskolan. Jag har också arbetat som projektledare, konsultchef, vVD och HR-ansvarig i IT-branschen.

Men det jag brinner för är som sagt att skriva och kommunicera. Mycket av mitt yrkesverksamma liv har jag ägnat åt att författa och översätta utbildningsmaterial, handböcker och dokumentation av IT-system. De senaste åren har jag även haft förmånen att få skriva artiklar, reportage och webbsidesmaterial.

”Arbete är att anstränga mig på saker jag inte vill göra. Passion är att skapa energi på saker som jag älskar att göra. ”

2) Hur bar jag mig åt

1993

Jag har vägt som mest 103 kg . 8 augusti 2011 tog jag hjälp av Itrim. Jag valde Itrim för helhetskonceptet – att jobba med Maten, Motionen och det Mentala.

 • Steg in på Itrim och  sa  helt enkelt: ” HJÄLP MIG  – det här är min sista chans! Jag vill ha 100% uppbackning.”
 • Tecknade ett avtal på 24 månader, för att inte kunna slippa undan. Hälsoanalysen som gjordes vid starten var skrämmande och jag ville verkligen satsa allt. Vid starten vägde jag 97,5 kg och hade kondition på den lägsta nivån som tabellen kunde visa 😉
 • Började med en rivstart med måltidsersättningar, på VLCD (Very Low Calory Diet) under 3 veckor och därefter LCD (Low Calory Diet) under 9 veckor. Gick ner 19 kilo på dessa 12 veckor
 • Därefter en väl övervakad och kontrollerad upptrappning till vanlig mat och ätande efter den sk Handflatemetoden. Efter 15 veckor hade jag gått ner 22 kg till den tänkta målvikten.
 • Nu fortsatte det tuffa jobbet med att lära mig att förstå orsakerna till mitt tidigare matmissbruk och att fortsätta att jobba med hjärnan.

3) Hur kan du hålla vikten?

1. ÄT RÄTT MAT – I RÄTT MÄNGD – VID RÄTT TILLFÄLLEN

Jag äter helt vanlig mat fyra gånger om dagen enligt Itrims s k Handflatemetod. Det är ingen ”Rocket Science” utan väldigt enkelt.

Jag undviker fet mat och socker. Äter inte glass, kakor, godis etc utom vid väl valda undantagsfall. Min tidigare passion GLASS har jag ätit EN  kula av sedan augusti 2011 ;)

Däremot är jag väldigt svag för rödvin och champagne, så det använder jag mina ”undantag” till, trots att det nog inte är att rekommendera att göra så ofta ;)

Under viktnedgången åt jag måltidsersättningar under 12 veckor och följde därefter en upptrappningsplan till vanlig mat. För mig var det definitivt en framgångsfaktor för min bestående  viktminskning – att  först gå ner snabbt i vikt och sedan förbättra mina vanor.

2. TRÄNA

Det ska vara ordentligt träning då du är ombytt! Regelbunden motion är nyckel till varaktig viktminskning. Jag kör två-tre Pulspass/vecka dvs 30 min konditions- och styrketräning. Varierar intensiteten mellan Medel och Tufft vid olika tillfällen. Simning, löpning, Zumba är också sånt jag provar på numera.

3. VARDAGSMOTIONERA

Satsa på att gå 10000 steg i ur och skur, i värsta fall runt matbordet hemma. Stegräknare är ovärderlig – tar ALDRIG av den. Jo förresten, på natten och om jag har en tajt klänning ;)

4. TA HJÄLP AV PROFFS

Se till att ha bra folk omkring dig som stöttar dig. På Itrim har jag sett till att ha 100% närvaro på gruppträffar och på individuella möten med min hälsorådgivare.

5. VIKTIGAST AV ALLT:

Jobba med hjärnan! Lyft fram och syna dina hjärnspöken. Byt ut dina gamla valda sanningar och skapa nya spännande spår i hjärnkontoret. Sätt både kortsiktiga och långsiktiga mål. Utmana dig själv. Och glöm inte att tala om för hjärnan att du faktiskt är värd att må bra!

Om ni vill läsa mer om detta – sök i bloggen! Bra sökord: hjärnaspökespår,motivationsteg .

12 svar till “Om Jenny

 1. Ping: Vem är du egentligen? | 2xlblog – Om vikt och hälsa

 2. Vad åt du under dina LCD veckor?

 3. Ping: Jag har inte gått ner 40 kilo | 2xlblog - Om vikt och hälsa

 4. Ping: Inspirationskväll för långsiktighet | 2xlblog - Om vikt och hälsa

 5. Ping: Sopkvasten framme – Dag 3 på Vårstädningen | 2xlblog - Om vikt och hälsa

 6. Ping: Sidan kunde inte hittas | 2xlblog - Om vikt och hälsa

 7. Ping: Halvtid | Linda Jsson

 8. Ping: Var och en blir salig på sin tro | 2xlblog - Om vikt och hälsa

 9. Ping: Fanatiskt eller bara knäppt? Nej , helt fascinerande! | 2xlblog - Om vikt och hälsa

 10. Ping: Hur vet du om du lyssnar rätt ? | 2xlblog - Om vikt och hälsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s