Att förändra fokus

Idag snurrar det massor av tankar i mitt huvud, dels utifrån gårdagens inlägg om det oväntade och alla tänkvärda kommentarer från er, dels utifrån en artikel i morgonens Svenska Dagbladet. Men det har inte snurrat tillräcklig färdigt för att det ska komma något vettigt på pränt och så jag får byta fokus till området Att förändra fokus:

– – – – –

Mina många gamla ohållbara viktnedgångar har flera saker gemensamt. Först och främst har jag aldrig varit snäll eller förlåtande mot mig själv

När jag under denna, min sista livsstillsförändring, har analyserat de tidigare jojofärderna kan jag konstatera att jag alltid gapade över för mycket samtidigt. Jag begärde av mig själv att jag skulle ställa om allt på ett litet kick och samtidigt göra det på ett perfekt sätt.

I mina idéer ingick t ex att jag inte bara skulle följa den för tiden rådande Viktväktarpointsplanen, räkna B:n och P:n och guldstjärnor, utan att jag skulle planera mina menyer så att jag var riktigt, riktigt duktig även på det området.

 • En rätt med krossade tomater som behövde hälften av innehållet i paketet skulle samplaneras med en annan till påföljande dag där resten av tomatkrosset skulle användas.
 • En omelett skulle helst göras på fler äggvitor än gulor – följdaktligen tvingades någon familjemedlem, i bästa fall en hund, att äta bara äggula.

Ni hör ju vilken oerhört klok plan för total härdsmälta och kapitalt misslyckande 😉

När jag nu för sista gången gav mig på ett viktminskningsprojekt bestämde jag mig för att det fick kosta vad det kosta ville.

Kanske inte bara rent ekonomiskt, utan att jag inte skulle behöva vara så j..a perfekt och politiskt korrekt, ekologisk och miljövänlig.

Ja, jag vet det är grymt egoistiskt ,men jag försvarar mig med att jag gissningsvis har bidragit till samhällsekonomin med färre vårddagar för de viktkrämpor jag inte dras med längre och inte kommer att drabbas av i framtiden 😉

 • Först och främst gick jag 12 veckor på måltidsersättningar. De var inte billiga 😉 Man kan diskutera metoden i oändlighet – säger bara att den räddade MIG!
 • Jag lät mig köpa artificiellt smaksatt Ramlösa i 50 cl-flaskor och drack säkert fyra stycken om dagen.
 • När jag började äta ”riktig mat” åt jag det jag skulle ha och om ingen annan ville ha resten åkte det högtidligen i soporna. (Va?! Kunde jag inte spara till nästa dag då, i en burk? Nix pix – jag behövde omväxling om jag skulle lyckas och bestämde mig för att om så krävdes vara miljömardör under den perioden)
 • Jag åt fruktsallad på burk om jag inte orkade hacka ihop egen (”in its own juice” förstås..)

Men efter 1½ år har läget förstås normaliserats och jag har kommit allt närmare en mer ekonomisk, miljömedveten och även i viss mån ekologisk mathållning.

Äkta Vara finns så himla mycket intressant att ta del av när det gäller det vi stoppar i oss. Mats-Eric Nilsson är även matskribent i Svenska Dagbladet. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken och Äkta vara och föreläser om sina böcker landet runt. I helgen skrev han en artikel i svenskan på ämnet svinn och fick mig att tänka till en extra gång:

En tredjedel av den mat som produceras i världen, eller 1,3 miljarder ton, går till spillo eller slängs varje år, istället för att ätas upp. I Europa och USA är situationen värst. Här äter vi inte upp mer än hälften av den mat som vi köper. Totalt slösas mat värd runt 6 000 miljarder kronor bort årligen, skriver SvD.

Den minsta lilla miniåtgärden som sker här hos oss idag är att det blir makaronipudding till middag, på de fullkornsfussili som inte gick åt till gårdagens pastasalladslunch.

Makaronipudding

Fussili, köttrik korv, ägg, mjölk, ost

Min utflykt till Äkta Vara har sin bakgrund i ett tips från en väninna, när jag startade en liten debatt om Philadelphia Marabou2xlblogs Facebooksida häromdagen.

En annan debatt på 2xlblogs Facebooksida hade sin utgångspunkt i Wholemeal Flapjack som marknadsförs som ett naturligt Mellanmål . Även om man inte ska stirra sig blind på kalorier så känns 443kcal och 23.8g fett lite tokigt att bara ”grab on the go”… Maria tipsade då om att göra egna mellanmålsbars enligt recept på Tasty Health . Ska prova det ikväll – återkommer med rapport!

Jag tror att jag tipsat om sidan förut – Sanna som driver Tasty Health tävlar i Body Fitness, så hennes träning och meny är ingenting jag följer, men det finns en hel del gott, nyttigt och roligt att hämta – dessutom är sidan otroligt snygg och lättnavigerad!

Min egen väg har ett annat mål och slingrar sig fram i min egen riktning, men dagens pass gav ett rejält svettigt linne!

Svettig

Tufft pass = svettig 🙂

Hur tänker ni om mat och miljö, ekonomi, hitte-på-produkter etc? OBS! Jag frågar av intresse – inte enkelspårig eller fördömande, som ni säkert förstår av inlägget i stort 🙂

7 kommentarer

Under Hälsa, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

7 svar till “Att förändra fokus

 1. Jag är ju en sån där som låter mer fördömande än vad jag är ( jag känner starkt kring råvaror!) men jag gillar inte konstgjorda produkter och 2 – jag slänger inte mat.
  I mitt hem finns det till 99.9% aldrig saker med ”modifierad stärkelse”, ”glukossirap”, ospecificerat fett typ ”vegetabiliskt fett” för att ta några få exempel.
  Det är lätt att säga att jag har ”råd” att äta bra mat men sanningen är att kunskap kring mat gör maten billigare. Det är billigare att, den här årstiden, köpa tex rotfrukter än paprika och körsbärstomater så varför inte göra det?
  Men men, det är lätta att säga men inte så lätt om kunskapen inte finns. Det kan vara en lång uppförsbacke att ta till sig allt och vem ska man tro på egentligen? 😉

  • Jag tyckte att det var fruktansvärt jobbigt att ens tänka i dessa banor förut. In i munnen skulle det godaste och kletigaste;) Men det sipprar som sagt så sakta in ett annat tänk- du skriker nog tillräckligt högt 😉 😉

 2. Det svåra är verkligen att vara snäll mot sej själv – så vad man har för någon metod för att hitta sin hälsa och välmående spelar ingen roll. Huvudsaken är att det fungerar för just dej!
  Snygga nyckelben där du 😉

 3. Jag försöker planera kosten för kommande vecka och lagar gärna mer mat än vad som går åt, så att det blir rester över att lägga in i frysen. Jag hinner, orkar och vill inte laga mat varje dag. Det är smidigt att plocka fram och värma i micron de dagar som man är stressad och trött. Det går att frysa in så många olika saker som är bra att ha i matlagningen. Jag använder mycket grönsaker som är bra att skära ner och frysa in. Risken finns att det blir dåligt i kylskåpet om man inte har hunnit äta upp det och jag gillar verkligen inte att slösa med resurserna. Det är onödigt att slösa med tanke på hur många som svälter och inte har råd att äta bra mat. Bara för att man fryser in rester så innebär det inte att man måste äta samma varje dag. Vi äter oftast olika varje dag och tar var sin ”rest” mellan varven. Då kan man välja själv vad man är sugen på. 🙂
  Jag skriver alltid upp vilken mängd det är och hur många kalorier dessutom så att jag vet vad jag har att ”bolla med”. 🙂 / Maria

  • Imponerande! Smart att anteckna på vad det innehåller också! Önskar att jag kunde fixa lite mer sånt 😉 Men jag vet att jag får passa mig för att lägga för stora krav på mig i vissa avseenden. I andra kan de vara högre 😉

   • Man ska göra det man klarar av och trivs bäst med. Det har krävt väldigt mycket fokus av mig och det gör det fortfarande, men det är ett sätt som funkar för mig. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s