Vikten av vila för vikten

Att det ska vara så svårt att koppla av!

Och vad har det med varaktig viktnedgång att göra kan man fråga sig?

Väldigt mycket faktiskt!

Det finns undersökningar som visar på samband mellan stress och ämnesomsättning etc men utan att vara ett dugg vetenskaplig kan man ändå konstatera:

Att stressa och hela tiden vara i full gång begränsar utrymmet för förändring starkt.

När man kör på i 110 knyck är det lätt att man får tunnelseende, att man i princip bara måste ”klara av” sin tillvaro.

Att t ex handla och laga mat får då gå på invand rutin!

För mig var det makaronträsket som gällde till vardags. Och så McDonalds förstås, för jag hade ju så bråttom och var så stressad….
Till helgen – gissa tre gånger – biff, pommes, bea, B&J-glass – totalt fantasilöst, en skapelse av tidsbrist.

En nära vän skrev till mig igår:

Nu la jag mig i sängen med en film och mår plötsligt mycket bättre! Jag fixar inte riktigt att vara ledig när jag haft en stressig vecka och vet att jag kommer ha mycket att göra i veckan 😦 Det är stressigt i sig självt liksom!

Jag försökte komma med lite uppmuntran:

Skönt!!!
Förstår det… Det är en konst att koppla av. Få (ffa kvinnor) kan det utan har ständigt något hängande över axeln som dåliga samveten. Det är nog lite i människans natur-på stenåldern kunde man ju inte vila bara för att man tagit kål på en mammut. Då var det dags att ta hand om skinn och kött etc. På 1800-talet måste man slå hål på isen i brunnen, bära hem vattnet, elda i spisen och nyttja minsta kålrot …

Det kan vara bra att försöka förstå sitt agerande i ljuset av mänsklighetens historia. Som biologiska varelser har vi ju inte förändrats i samma takt som samhället runt omkring. Det är skönt att veta att en del saker man får för sig inte är unika, bara tar sig nya uttryck i den tid vi lever i.
Framför allt är det bättre att inte försöka att vara så perfekt duktig. ”Hellre lite skit i hörnen än ett rent helvete” är inte alls så dumt 🙂

Själv har jag faktiskt vilat seriöst nu i tre dagar. Dvs ingen ombytt träning utan t ex idag bara en 5 km skogspromenad.
I morgon smäller det nämligen –
Milen ska avverkas!

20130916-200742.jpg
Hoppas att vädret kan hålla sin del av planen…

3 kommentarer

Under Hälsa, Itrim, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

3 svar till “Vikten av vila för vikten

  1. AnnamariaG

    Lycka till med milen!! Själv har jag ofrivillig vila i en vecka, får ej springa alls, sjukgymnasten har ”flyttat på min höftled” (!?), får panik av att inte kunna röra mig, men får simma, så det blir simhallen idag, var väl 15 år sen sist! Har avverkat v 8 i LCD och vill verkligen hålla igång.
    Mvh Maria

  2. Lucka / Ďakujem za podporu! Mf4j muž mi je veľkou orpoou, bez neho by som to určite nezvle1dla, ale viem, že aj jeho to tre1pi. Nikdy to sedce nepovedal, ale je to tak. Bez Božej pomoci ale neme1me šancu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s