Fredagsmys i Halloween- och Allhelgonatid

I förrgår passerade jag en präst i Mörby Centrum och råkade höra hans samtal med en äldre dam. De förfasade sig över Halloween och ondgjorde sig över hur den amerikanska traditionen fått fäste i Sverige och hur ”vår gamla fina Allhelgonahelg” blir utmanövrerad.

Jag tycker verkligen inte att det ena behöver utesluta det andra!

Hösten är tillräckligt mörk för att den ska tåla att lysas upp av fler än en högtid. Som bekant älskar jag att elda, både vaniljljus och vanliga ljus. Fick trots mannens protester fram ytterligare något lysande –  de lampförsedda  fake-Buxbomsbollarna…

Snart kommer även ljusslingorna ut i trädgården – varför inte lysa upp den absolut mörkaste månaden så mycket man kan? December är ju ändå proppfull av Adventsfika, Luciafirande, Jul och Nyår som gör den månaden tillräckligt mysig…  Sprida gracerna helt enkelt!

Så, i onsdags kväll hade vi en ordentlig Halloween-middag:

Halloweendukning

Svart duk, svarta ljus och svarta servetter. Lätt brända ugnsrostade rotsaker och blodig biff 😉

”Trick-or-treatarna” som ringde på dörren bjöd vi på spindelvävstårta:

Halloweentårta

Kladdkaka med pepparkakssmak, vit chokladsåsnät, gelégrodor och dödskallar

Nu ikväll besöker vi kyrkogården och tänder Allhelgonaljus för farmor. Det är otroligt vackert på kyrkogården med mörkret och alla ljus som speglar sig i fjärden bredvid. Middag blir det sedan hos svåger och svägerska, som enligt ryktet redan fått upp adventsstjärnan!

11 kommentarer

Under Hälsa, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

11 svar till “Fredagsmys i Halloween- och Allhelgonatid

 1. Jag kan inte se att det ska ta ut varandra, däremot så kan jag känna att skrämseln som många kör med är fel, men i min kyrka (ja jag är går präståret med handledning alla gör det direkt efter avslutat utb) men iallafall vi hade halloween party i kyrkan.
  Ungdomsgruppen fixa för de mindre barngrupperna reflexjakt som avslutas med spökgrottan där de får äta gröna maskar bajskorvar spökbollar och dricka blod, läs mer i inlägget som heter reflexjakt.
  Däremot kan jag tycka att halloween med utklädning och trick and treat är mer handelns jippo för att tjäna pengar.
  Själv gillar jag att gå på kyrkogården till allhelgonahelgen för alla vackra ljus som är tända!
  Trevlig helg fina du

 2. Läckert med svarta ljus!
  Trevlig helg!

 3. Jag tycker att det är smart att försöka pigga upp en trist årstid och det behöver ju inte innebära att man stimulerar handlen. Det är en rolig grej helt enkelt!

 4. Håller med! Visst finns det plats för båda! Det som stör mig är affärernas sätt att kränga halloween-prylar, och att små barn inte ens vet vad allahelgona är för något. Ett besök på kyrkogården när lyktorna lyser i mörkret är ju så mysigt 🙂

  Kram, Pernilla be

  • Det är lite synd att det är samma vecka, så det blir extra svårt att skilja. Jag sjöng mycket i kör för ett antal år sedan och det vara alltid olika Requiem under Allhelgonahelgen! Underbart!!

 5. Tycker nog också att det är så att man kan ha båda två men förstår också samtidigt att det väcker uppståndelse när dödskallar, spindelnät, pumpar och gravprydnader samsas på samma hylla i affären.

  Jag tycker också att det är lite tråkigt att man inte vet skillnaden på dessa högtider eller tror att det är samma helg.

  Lotta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s