Den bästa maten – noggranna val

Jag skrev i ett tidigare inlägg om Varför jag gillar äckliga saker .

MEN jag har även som strategi numera att verkligen värdera det jag äter:)

 • Jag tycker inte om tårta. Helt seriöst – gräddtårta med jordgubbssylt eller bananer, vaniljkräm, vispgrädde och strössel gör sig inte besvär på min assiett! När mannens små syskonbarn fyller år smyger jag undan med kaffekoppen och en bar – man behöver ju inte demonstrera på småkusinernas kalas…
 • Färska morötter är t ex ingen favorit. Gissar att det är skolmatsalars och lunchrestaurangers ibland ganska smala utbud av salladsalternativ som satt sina spår. Däremot får morötterna gärna utgöra en stor del av en middag, då de ugnsbakats med lite olja och min favorit Havssalt med örtkryddor (Matric) .
 • Jag är inte särskilt förtjust i vanligt vatten, men jag tillåter mig att vara en miljöbov och dricker min ranson bubblad i Soda Streamen.
 • Tyvärr kan jag inte påstå att jag är någon god förebild för mina barn på fiskfronten 😦
  Det är i princip två varianter som finner nåd här hemma:

  • Ugnsbakad eller grillad laxfilé t ex den magiskt goda med bl a lime, sesamfrön & koriander
  • Den underbart fiffiga ugnsfärdiga produkten Ryggfiléer av torsk med Nordiskt Örtsmör. Man behöver ju inte mosa in all vätska (läs smör) i potatis eller vad man väljer att äta till….
   Torsken är förresten från Certifierat hållbart fiske ”Marine Stewardship Council”, så den ger nog även lite plus i miljökanten.
 • När det gäller gurka och tomater är jag också kräsen. Gillar inte stora skivor gurka, utan det är osthyveln som gäller. Jag har inte mycket till övers för vanliga tomater. Det blir körsbärs- eller babyplommontomater.
 • Om jag köper en påse med färdigskuren sallad pillar jag ut alla rosa blad – tycker att de är beska. Jag är en vuxen människa med egen inkomst och jag SLIPPER helt enkelt äta dem 🙂

Sallad med rosa blad

Ni kanske tycker att det låter dyrt, miljöovänligt och tramsigt, men det är viktigt för mig att själv bestämma vad jag vill stoppa i mig. Har nämligen en liten idé om att det synsättet kan påverka min svårtämjda matmissbrukarhjärna till att själv ta ansvar även för andra delar av intaget.

Förhoppningsvis bidrar jag trots allt lite till miljön genom att inte längre äta några palmoljiga transfettskakor;)

Går det att välja kräset utan att bli ruinerad, vara ofin eller bli skrattad åt?

6 kommentarer

Under Hälsa, livskvalitet, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

6 svar till “Den bästa maten – noggranna val

 1. Jag tycker att ska man nu äta så får man själv bestämma vad och hur eller nja jag kör nog lite dubbelmoral för min son skall smaka på allt när han blir så gammal.
  Vi var och hälsa på på jobbet en dag för lite sen och jag hade bakat en kaka i all välmening en kom lite efter fikat så jag tala om att det fanns i köket bara att äta om man vill och hon vänder tar en bit och kommer tillbaka och sätter sig varpå hon säger ”ja jag känner mig ju tvingad att smaka” nej så kan du inte säga sa jag för det var ett erbjudande att det fann sen att du ville ta och gjorde det det kan du inte ge mig ansvar för, det är liksom bara att låta bli anser jag!
  Sen kan jag hålla med dig att på kalas kanske man ska gå undan lite så inte barn får en knepig uppfattning om att äta vikt och sånt

 2. Haha! Bra sagt!
  ”Jag känner mig tvingad att smaka” är nog en slags gammaldags uppfattning, typ man måste äta upp allt som serverats eller att man är ofin om man inte tar av det som bjuds. Jag fick jobba stenhårt på en kräftskiva förra hösten då en person som jag träffade ffg envisades med att ”men en liten tomat måste du ju kunna äta”!

 3. Underbart skrivet, känner igen mig i det mesta 🙂

 4. Jag köper endast små babyplommontomater – dom andra smakar ju inget!
  Som vuxen äter jag bara sånt jag gillar fast å andra sidan förutsätter jag att alla gillar samma mat som jag gör… det gör dom inte och då tycker jag att folk är tramsiga hahaha

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s